Tartaletki z jeżynami
Tartaletki z jeżynami to pomysł na oryginalne ciastka na podwieczorek lub przyjęcia urodzinowe. To pyszne ciastko, które zasmakuje całej rodzinie. Jeżyny dadzą mu lekko kwaskowaty smak. Wypróbuj nasz przepis na tartaletki.
Spód:
- 100 g łuskanych pistacji
- 100 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki wody
Krem:
- jeżyny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki śmietanki min. 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.
Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.
Polecamy: Galaretka z jeżyn
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex