Reklama

Spód:

Reklama
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody

Krem:

  • jeżyny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki min. 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.
Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

Polecamy: Galaretka z jeżyn

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex

Reklama
Reklama
Reklama