Tęczowy tort
Efektowny tort w kolorach tęczy będzie świetnym prezentem urodzinowym dla twojego dziecka. Sprawdź wypróbowany przepis.
- Edipresse
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 335 ml mleka
- 220 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek jaj
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- barwniki spożywcze
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z połówki cytryny
- sok z cytryny
Zobacz też: Tort urodzinowy dla dziecka - ciekawe propozycje!
Ciasto:
Mąkę połącz z masłem, proszkiem do pieczenia i solą i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier, potem białka jaj i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mleko i dalej miksuj, aż masa stanie się całkiem gładka.
Masę podziel następnie na 6 równych porcji - to będą tęczowe warstwy ciasta. Każdą z nich zabarw barwnikami w płynie (zielonym, niebieskim, pomarańczowym, żółtym, czerwonym i fioletowym). Pomarańczowy barwnik uzyskasz, łącząc barwnik czerwony z żółtym, a fioletowy - łącząc czerwony z niebieskim.
Przygotuj 6 form do pieczenia. Do każdej z nich, wysmarowaną masłem, wylej jedną z kolorowych mas. Piecz w temperaturze 190 st. C przez ok. 20 minut.
Krem
Wlej zimną śmietanę do naczynia i ubijaj, aż będzie sztywna. Do miski wyłóż serek mascarpone, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny i miksuj (delikatnie). Powoli dodawaj śmietanę.
Zobacz też: Pomysł na urodziny
Na wystudzone blaty ciasta nakładaj kolorowe kremy w dowolnej kolejności. Na wierzch tortu nałóż resztą kremu. Możesz dodatkowo udekorować tort kolorową posypką. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Tort chałwowy