Ciasto

Reklama
  • 375 g mąki pszennej
  • 335 ml mleka
  • 220 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • barwniki spożywcze

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z połówki cytryny
  • sok z cytryny

Zobacz też: Tort urodzinowy dla dziecka - ciekawe propozycje!

Zobacz także

Ciasto:

Mąkę połącz z masłem, proszkiem do pieczenia i solą i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier, potem białka jaj i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mleko i dalej miksuj, aż masa stanie się całkiem gładka.

Masę podziel następnie na 6 równych porcji - to będą tęczowe warstwy ciasta. Każdą z nich zabarw barwnikami w płynie (zielonym, niebieskim, pomarańczowym, żółtym, czerwonym i fioletowym). Pomarańczowy barwnik uzyskasz, łącząc barwnik czerwony z żółtym, a fioletowy - łącząc czerwony z niebieskim.

Przygotuj 6 form do pieczenia. Do każdej z nich, wysmarowaną masłem, wylej jedną z kolorowych mas. Piecz w temperaturze 190 st. C przez ok. 20 minut.

Krem

Wlej zimną śmietanę do naczynia i ubijaj, aż będzie sztywna. Do miski wyłóż serek mascarpone, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny i miksuj (delikatnie). Powoli dodawaj śmietanę.

Zobacz też: Pomysł na urodziny

Na wystudzone blaty ciasta nakładaj kolorowe kremy w dowolnej kolejności. Na wierzch tortu nałóż resztą kremu. Możesz dodatkowo udekorować tort kolorową posypką. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Tort chałwowy

Reklama
Reklama
Reklama