Tiramisu z wiśniami
Szukasz przepisu na tiramisu? Wypróbuj nasz przepis na tiramisu z wiśniami, olejkiem migdałowym (zamiast alkoholu) oraz pysznym serkiem mascarpone. Smacznego!
- 200 g syropu trzcinowego
- 250 g serka typu mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka kropli olejku migdałowego
- 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
- 100 g biszkoptów
- kakao do posypania
Rozmroź wiśnie, a następnie umieść je w garnku, dodając 100 g syropu trzcinowego. Gotuj przez kilka minut, a następnie odstaw garnek, by owoce wchłonęły syrop. Po kilkunastu minutach odsącz je.
Serek mascarpone utrzyj mikserem, powoli dolewając 100 g syropu trzcinowego.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, połącz ją z masą z serka i wstaw do lodówki.
Kawę rozpuścić w szklance w 200 ml wody, dodaj olejek i dobrze wymieszaj. Biszkopty nasącz i układaj na dnie pucharków. Przykryj warstwą kremu, ułóż wiśnie i układaj kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończ warstwą kremu. Na końcu deser posyp kakao i udekoruj wiśniami w syropie.
Źródło: materiały prasowe marki Diamant