Reklama

Reklama
  • 200 g syropu trzcinowego
  • 250 g serka typu mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
  • 100 g biszkoptów
  • kakao do posypania

Rozmroź wiśnie, a następnie umieść je w garnku, dodając 100 g syropu trzcinowego. Gotuj przez kilka minut, a następnie odstaw garnek, by owoce wchłonęły syrop. Po kilkunastu minutach odsącz je.
Serek mascarpone utrzyj mikserem, powoli dolewając 100 g syropu trzcinowego.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, połącz ją z masą z serka i wstaw do lodówki.
Kawę rozpuścić w szklance w 200 ml wody, dodaj olejek i dobrze wymieszaj. Biszkopty nasącz i układaj na dnie pucharków. Przykryj warstwą kremu, ułóż wiśnie i układaj kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończ warstwą kremu. Na końcu deser posyp kakao i udekoruj wiśniami w syropie.

Reklama

Źródło: materiały prasowe marki Diamant

Reklama
Reklama
Reklama