Reklama

Reklama
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • bita śmietana
  • świeże owoce

Jajka umyj. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj partiami cukier (łyżka po łyżce), a na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp do niej przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową pianę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i uformuj z niej kopczyk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez 15 minut, po czym zredukuj temperaturę do 100°C i piecz przez 80 minut. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw w nim bezę do ostygnięcia. Bezę możesz podawać z bitą śmietaną i ze świeżymi owocami lub tylko z owocami.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama