Torcik bezowy
Najpyszniejszy rodzaj tortu jaki istnieje - torcik bezowy! To niekwestionowany król wśród tego rodzaju ciast, sprawdź nasz przepis na torcik bezowy dla dziecka.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- 4 jajka
- 200 g cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- bita śmietana
- świeże owoce
Jajka umyj. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj partiami cukier (łyżka po łyżce), a na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp do niej przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową pianę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i uformuj z niej kopczyk. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez 15 minut, po czym zredukuj temperaturę do 100°C i piecz przez 80 minut. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw w nim bezę do ostygnięcia. Bezę możesz podawać z bitą śmietaną i ze świeżymi owocami lub tylko z owocami.
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka
Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"