Torcik marchewkowy
Torcik marchewkowy z powodzeniem upieczesz sama w domu. Jest pyszny, a dodatek marchewki czyni go zdrowym. Oto przepis na torcik marchewkowy z serkiem mascarpone.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: piątek, 11 października 2019 09:24
Reklama
Reklama
- 280 g mąki tortowej, np. Puszystej Lubella
- 400 g marchewki (po obraniu)
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki oleju
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- pomarańcza
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- kiść winogron
- 100 ml soku pomarańczowego
- Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj, aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
- Dodaj marchewkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem tortownicy.
- Piecz 45–60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu odłóż ciasto do wystudzenia.
- Śmietanę oraz mascarpone miksuj w mikserze, aż do uzyskania gęstego kremu.
- Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników.
- Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
- Ułóż jeden blat na paterze, zwilż go 50 ml soku pomarańczowego.
- Wyłóż na niego około 1/3 kremu wymieszanego z częścią malin. Przykryj drugim blatem. Zwilż go pozostałą częścią soku.
- Posmaruj boki masą kremową, resztę wyłóż na górę.
- Ozdób ciasto malinami oraz winogronem. Podawaj schłodzone.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na torty
Reklama
Reklama
Reklama