Tort Dacquoise z orzechami laskowymi
Wypróbuj przepis na bezowy tort autorstwa Anny Olson, amerykanki, cukierniczki. Beza to podstawa francuskiego cukiernictwa. Tort Dacquoise z orzechami laskowymi jest pyszny i pięknie będzie wyglądał na stole.
Opublikowano: środa, 4 czerwca 2014 11:39
Reklama
Dacquoise:
Reklama
- 1 szklanka prażonych i obranych orzechów laskowych
- 1 ¼ szklanki cukru
- 6 białek z dużych jajek
- 1 łyżeczka tartarusu
Mus karmelowy:
- 6 łyżek stołowych wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 2 całe duże jajka
- 2 duże żółtka
- 1 szklanka śmietany do ubijania
- cukier puder do oprószenia
- Podgrzej piekarnik do 110 st. C. Na papierze do pieczenia wyrysuj trzy 15-centymetrowe okręgi i wyłóż papier na tackę.
- Zmiel orzechy wraz z 1/4 szklanki cukru.
- Ubij białka i tartarus na niskiej prędkości stopniowo zwiększając prędkość aż jajka się spienią, wtedy dodaj resztę cukru. Zwiększ prędkość na wysoką i dalej ubijaj aż całość będzie sztywna. Dodaj zmielone orzechy.
- Włóż łyżką bezę do rękawa cukierniczego. Wypełnij okręgi wyrysowane na papierze nakładając bezę ruchem spiralnym, powoli schodząc do środka.
- Piecz bezy przez około 90 minut, po schłodzeniu powinny stwardnieć – jeśli wciąż są miękkie włóż je znów do piekarnika i piecz aż wyschną. W trakcie pieczenia bezy się rozszerzą do średnicy około 20 cm, mogą też trochę zbrązowieć.
- Wlej 4 łyżki stołowe wody do małego garnka i dodaj 1/2 szklanki cukru i syropu kukurydzianego. Gotuj cukier bez mieszania, od czasu do czasu zeskrobując ścianki garnka, aż nabierze koloru jasnego bursztynu. Odstaw aby trochę schłodzić (podczas chłodzenie ściemnieje).
- Zmiękcz żelatynę w pozostałych dwóch łyżkach stołowych wody. Wymieszaj całe jajka, żółtka oraz 1/4 szklanki cukru w metalowej misce i wstaw miskę nad garnek delikatnie wrzącej wody, energicznie mieszając aż podwoi się objętość i lekko zesztywnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj żelatynę, następnie karmel. Nie polewaj trzepaczki karmelem. Schłodź do temperatury pokojowej.
- Ubij śmietanę i wmieszaj do schłodzonej mieszanki karmelowej. Schładzaj przez minimum 2 godziny.
- Połóż pierwszy dacquoise bezowy na talerz. Łyżką włóż mus do rękawa cukierniczego i nałóż około połowę musu. Teraz połóż drugi poziom i nałóż resztę musu, na wierzch połóż ostatni. Schładzaj tort aż do momentu podania. Przed podaniem poprósz cukrem pudrem.
- Dacquoise bezowy można przygotować 2 dni wcześniej i trzymać w szczelnym pojemniku. Tort można ułożyć dzień przed podaniem.
Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama