Reklama
  • 2 pszenne tortille
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki pomidorków cherry
  • 2 ogórki gruntowe
  • natka pietruszki
  • cebula dymka
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku

Kuskus zalewamy wrzątkiem lub gorącym bulionem, tak, aby przykrył kaszę. Dodajemy oliwę, a następnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 15 minut. Warzywa i zioła myjemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do miski wrzucamy warzywa. Zioła siekamy drobno, a następnie dodajemy po jednej łyżce. Czosnek siekamy bardzo drobno i również dodajemy do warzyw. Wcześniej przygotowaną kaszę mieszamy delikatnie widelcem, aby rozdzielić grudki kaszy, po czym dodajemy

do warzyw. Całość mieszamy doprawiając solą oraz pieprzem. Jeżeli nasza sałatka będzie zbyt "sypka", należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Placki tortilli podgrzewamy, po 10 sekund z każdej strony, na patelni rozgrzanej na palniku o średniej mocy. Na każdym placku układamy równą warstwę sałatki, a następnie ściśle zawijamy.

Zobacz także
Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama