Tortille z sałatką tabouleh
Wypróbujcie przepis na niezwykłe drugie śniadanie.
- TWDC
- 2 pszenne tortille
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki pomidorków cherry
- 2 ogórki gruntowe
- natka pietruszki
- cebula dymka
- koperek
- 1 ząbek czosnku
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub gorącym bulionem, tak, aby przykrył kaszę. Dodajemy oliwę, a następnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 15 minut. Warzywa i zioła myjemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do miski wrzucamy warzywa. Zioła siekamy drobno, a następnie dodajemy po jednej łyżce. Czosnek siekamy bardzo drobno i również dodajemy do warzyw. Wcześniej przygotowaną kaszę mieszamy delikatnie widelcem, aby rozdzielić grudki kaszy, po czym dodajemy
do warzyw. Całość mieszamy doprawiając solą oraz pieprzem. Jeżeli nasza sałatka będzie zbyt "sypka", należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Placki tortilli podgrzewamy, po 10 sekund z każdej strony, na patelni rozgrzanej na palniku o średniej mocy. Na każdym placku układamy równą warstwę sałatki, a następnie ściśle zawijamy.
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy