Reklama
  • 1/2 szklanki mleka (2 lub 3,2 %),
  • łyżka śmietany (18% tłuszczu),
  • 2 łyżki mrożonych malin,
  • 1 łyżeczka cukru (5 g).

Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś łyżką śmietany lub kilkoma łyżeczkami zsiadłego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Gdy się zsiądzie, zdejmij z niego warstwę tłuszczu.

Wstaw garnuszek z mlekiem do naczynia z gorącą wodą. Kiedy mleko delikatnie się zetnie i oddzieli serwatka, odcedź twarożek na gęstym plastikowym sitku (ew. wyłóż je podwójną gazą). Serek powinien być delikatny i miękki, łatwo dać się rozetrzeć. Maliny przelej wrzątkiem, rozmroź. Przetrzyj przez sitko do kubeczka, dodaj cukier. Serek przełóż do miseczki, polej przecierem owocowym. Podawaj z biszkoptem.

Zobacz także
Reklama

Porcja dla malucha: 2 łyżki

Reklama
Reklama
Reklama