Reklama

Reklama
  • 200 g tuńczyka (lub innej ryby)
  • 5 łyżek ugotowanej na wodzie kaszy manny
  • 3 łyżeczki koperku
  • całe jajko
  • pół litra bulionu (może być warzywny)
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Rybę zmiel (lub bardzo dokładnie posiekaj), dodaj jajko, ugotowaną kaszę mannę i posiekany drobno koperek. Możesz dodać szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłoniami uformuj lekko spłaszczone pulpety, wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj pod przykryciem około 15–20 minut. Podawaj z ziemniakami purée i warzywami.
Z pulpetów możesz zrobić śmieszne buźki. Do dekoracji wykorzystaj mandarynkę, sałatę, ugotowaną marchewkę oraz groszek konserwowy.

Nasz rada: Od czasu do czasu pulpety możesz też usmażyć (wtedy będą bardziej przypominały lubiane przez dzieci kotleciki). Rób to jednak zawsze na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Smaż najwyżej przez dwie minuty, a potem pulpety starannie osącz z oleju.

Reklama

Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem ryb

Reklama
Reklama
Reklama