Warzywne kuleczki
Twoje dziecko nie lubi warzyw? Przygotuj warzywne kuleczki. To proste, ale i pożywne danie dla dziecka.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- 5 różyczek brokułu
- 5 różyczek kalafiora
- jajko
- 50 g żółtego sera
- szczypta soli
- siemię lniane (opcjonalnie)
Kalafior i brokuł dokładnie umyj, potem każde warzywo zmiksuj oddzielnie. Odciśnij sok, który powstał w czasie miksowania. Do miseczek ze zmiksowanymi warzywami dodaj po połowie startego żółtego sera, po pół jajka i odrobinę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki o średnicy 3 cm, a następnie kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200°C około 15 minut.
Przed pieczeniem niektóre kuleczki możesz obtoczyć w zmielonym siemieniu lnianym.
Rada: Mięciutkie warzywne kuleczki z sezonowych warzyw mogą być dodatkiem do drugiego dania, ale także samodzielną przekąską na piknik.
Zobacz inne przepisy na dania z warzywami
Pomysł dania i wykonanie: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"