Reklama
  • 5 różyczek brokułu
  • 5 różyczek kalafiora
  • jajko
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta soli
  • siemię lniane (opcjonalnie)

Kalafior i brokuł dokładnie umyj, potem każde warzywo zmiksuj oddzielnie. Odciśnij sok, który powstał w czasie miksowania. Do miseczek ze zmiksowanymi warzywami dodaj po połowie startego żółtego sera, po pół jajka i odrobinę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki o średnicy 3 cm, a następnie kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200°C około 15 minut.
Przed pieczeniem niektóre kuleczki możesz obtoczyć w zmielonym siemieniu lnianym.

Rada: Mięciutkie warzywne kuleczki z sezonowych warzyw mogą być dodatkiem do drugiego dania, ale także samodzielną przekąską na piknik.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na dania z warzywami

Reklama

Pomysł dania i wykonanie: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama