Warzywne sushi
Jeśli możesz poświęcić dłuższą chwilę na przygotowanie jedzenia, to warzywne sushi będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Jest nie tylko sycące, ale również smaczne. Dodatkowo możesz dowolnie zmieniać jego składniki na swoje ulubione. oto łatwy przepis.
- mat. pras. Kuhne
- ryż do sushi
- liście nori
- liście sałaty zielonej
- ogórki, np. korniszony koktajlowe marki Kühne
- awokado
- pomidor
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż go i lekko rozgnieć na liściach nori tak, aby z jednej strony pozostało ok. 3 cm wolnego liścia. Na ryżu ułóż liście sałaty. Teraz połóż pokrojone w małe słupki warzywa – awokado, pomidora i ogórki (korniszony). Zawiń sushi w rolkę za pomocą specjalnej maty lub folii spożywczej. Delikatnie zwilż pozostawioną końcówkę nori i przyciśnij do niej zwiniętą rolkę. Całość jeszcze raz delikatnie ściśnij i uformuj.
Zobacz też inne przepisy na dania na drugie śniadanie