(4 porcje)
Ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej wody
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

Farsz:

  • 2 łyżki masła
  • 25 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 10 dag zblanszowanych liści szpinaku
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 10 dag mozzarelli
  • 10 dag twardej fety

W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany. Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź. Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą.
Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg. Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 min w temp. 250 st. C.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dzieci

Reklama

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Reklama
Reklama
Reklama