Wegetariańskie calzone
Wegetariańskie calzone to propozycja przekąski dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie calzone.
- Edipresse
(4 porcje)
Ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej wody
- 3 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- płaska łyżka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
Farsz:
- 2 łyżki masła
- 25 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- 10 dag zblanszowanych liści szpinaku
- 5 łyżek startego parmezanu
- 10 dag mozzarelli
- 10 dag twardej fety
W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany. Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź. Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą.
Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg. Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 min w temp. 250 st. C.
Zobacz inne przepisy na pierożki dla dzieci
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska