Wielkanocny sernik bez pieczenia
Ciasta na zimno, niewymagające pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych oraz początkujących kucharzy. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny sernik za zimno. Jego przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny.
- mat. pras. McVitie's
- 270 g herbatników (ok. 18-19 sztuk), np. McVitie's
- 75 g masła
- 800 g kremowego serka śmietankowego
- 2 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g bitej śmietany
- starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
- 250 g konfitury malinowej
- olej do natłuszczenia formy
Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75 g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno okrągłej formy zatrzaskowej (o średnicy 26 cm) posmarowanej olejem i dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Przygotuj masę serową. Serek śmietankowy delikatnie wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aż stężeje.
Gotowe ciasto delikatnie oddziel od formy i przełóż na paterę. Lekko podgrzej konfitury, zamieszaj i równomiernie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Sernik schłodź i przechowuj w lodówce do momentu podania.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania