Reklama
  • 270 g herbatników (ok. 18-19 sztuk), np. McVitie's
  • 75 g masła
  • 800 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g bitej śmietany
  • starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
  • 250 g konfitury malinowej
  • olej do natłuszczenia formy

Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75 g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno okrągłej formy zatrzaskowej (o średnicy 26 cm) posmarowanej olejem i dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Przygotuj masę serową. Serek śmietankowy delikatnie wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aż stężeje.
Gotowe ciasto delikatnie oddziel od formy i przełóż na paterę. Lekko podgrzej konfitury, zamieszaj i równomiernie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Sernik schłodź i przechowuj w lodówce do momentu podania.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama