Wigilijna ryba z warzywami
Wigilijna ryba z warzywami jest delikatna i lekko strawna, w sam raz dla małego dziecka. Ale z powodzeniem mogą ją także zjeść dorośli.
- mat. pras. Mama i ja
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2019 13:13
Reklama
Reklama
- 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
- 350 g marchewki
- 200 g dyni
- 150 g korzenia pietruszki
- 50 g korzenia selera
- duża szalotka
- ząbek czosnku
- 3 duże pomidory
- garść oliwek (opcjonalnie)
- olej
- sól, pieprz
- 250 ml wody, np. Mama i ja
- koper lub natka pietruszki
- Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Wlej na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
- Warzywa korzenne oraz dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodaj na patelnię.
- Całość smaż około 5 minut. Po tym czasie dolej wodę i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
- W międzyczasie wrzątkiem polej pomidory, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój.
- Dodaj je na patelnię i duś sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Rybę umyj, osusz, dopraw solą oraz pieprzem i ugotuj na parze.
- Podaj rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z rybą
Reklama
Reklama
Reklama