Reklama
  • 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
  • 350 g marchewki
  • 200 g dyni
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • duża szalotka
  • ząbek czosnku
  • 3 duże pomidory
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • olej
  • sól, pieprz
  • 250 ml wody, np. Mama i ja
  • koper lub natka pietruszki

  1. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
  3. Warzywa korzenne oraz dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodaj na patelnię.
  4. Całość smaż około 5 minut. Po tym czasie dolej wodę i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
  5. W międzyczasie wrzątkiem polej pomidory, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój.
  6. Dodaj je na patelnię i duś sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  7. Rybę umyj, osusz, dopraw solą oraz pieprzem i ugotuj na parze.
  8. Podaj rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z rybą

Reklama
Reklama
Reklama