Wiosenny omlet z groszkiem i szynką - przepis dla dzieci
Omlet z groszkiem i szynką dla dzieci. Przepis na pyszne wiosenne danie.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 15:06
Reklama
Reklama
- jajko,
- łyżka zielonego groszku,
- plasterek chudej szynki bez skórki,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Reklama
Groszek wrzuć do wrzącej wody, ugotuj do miękkości i odlej wodę. Umyte jajko wbij do szklanki. Bardzo dokładnie roztrzep je widelcem (lub małą trzepaczką), by powstała jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię włóż masło i ostrożnie rozpuść je, by się nie przypaliło. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omlet około dwóch minut. Odwróć na drugą stronę, a wierzch posyp zblanszowanym groszkiem i pokrojonymi bardzo cienko paseczkami szynki. Tak usmażony omlecik zwiń w rulonik i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem. Przed podaniem pokrój go na kawałeczki.
Reklama
Reklama
Reklama