Reklama
  • jajko,
  • łyżka zielonego groszku,
  • plasterek chudej szynki bez skórki,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Reklama

Groszek wrzuć do wrzącej wody, ugotuj do miękkości i odlej wodę. Umyte jajko wbij do szklanki. Bardzo dokładnie roztrzep je widelcem (lub małą trzepaczką), by powstała jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię włóż masło i ostrożnie rozpuść je, by się nie przypaliło. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omlet około dwóch minut. Odwróć na drugą stronę, a wierzch posyp zblanszowanym groszkiem i pokrojonymi bardzo cienko paseczkami szynki. Tak usmażony omlecik zwiń w rulonik i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem. Przed podaniem pokrój go na kawałeczki.

Reklama
Reklama
Reklama