Wołowina z buraczkami
Surówka z buraczków i wołowiny - przepis
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 11:28
Reklama
Reklama
- 1/2 małego buraka,
- 1/2 średniego ziemniaka,
- łyżeczka świeżego masła,
- 1/3 szklanki wody,
- 20 g surowej polędwicy wołowej z młodego bydła.
Buraczek umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mniej więcej15 minut. Mięso wyjmij, drobno posiekaj. Ugotowany burak ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Połowę buraczka pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz ją dziecku sprawdź czy nie jest zbyt gorąca.
Reklama
Polecamy: przepis na ćwikłę
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g gotowanego mięsa.
Reklama
Reklama
Reklama