Zajączki ptysiowe
Przepis na bardzo efektowne ptysie w kształcie zajączków.
- "Przyjaciółka"
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 10:19
Reklama
Reklama
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 10 dag masła
- 2 polewy czekoladowe (ciemna i biała albo lukier)
Reklama
1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło. Gdy się rozpuści wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmij z ognia. Do lekko przestudzonego dodaj po jajku i mieszaj.
2. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na wyłożoną pergaminem blachę kulki wielkości orzecha włoskiego – tułów zajączków, małe kulki ogonki i główki z uszami. Piecz 15 minut w 200 st. C.
3. Upieczone części króliczka ostudź i pomaluj rozpuszczonymi w kąpieli wodnej polewami. Czekaj, gdy polewa zastygnie, połącz części ze sobą za pomocą wykałaczek. Gotowe zajączki ustaw na paterze.
Reklama
Reklama
Reklama