Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (np. Olitalia) + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki

Dodatki:

  • 80 g oliwek (np. Serpis)
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml passaty pomidorowej (np. Valfrutta)
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (np. Olitalia)

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia. Oliwki pokrój w plasterki. Sery zetrzyj. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na pizze dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama