Zapiekanka - ananasowy wąż
Polecamy przepis na ciekawą zapiekankę z ananasem dla dziecka.
- 1,5 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki letniej wody
- puszka ananasów
- kilka plasterków szynki
- kawałek żółtego sera
- keczup
- papryka (żółta i czerwona) do ozdobienia
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj olej i, stopniowo, mąkę. Mieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż urośnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200°C. Z ciasta zrób wałek. Przełóż na blachę do pieczenia i uformuj kształt wijącego się węża. Szynkę pokrój w paseczki, ananasa w kostkę, a ser utrzyj. Posmaruj keczupem i ułóż po kolei wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Z papryki wytnij oczy i język. Udekoruj smoka.
Nasza rada: Gdy przygotowujesz zapiekankę z warzyw, nie gotuj ich wcześniej do miękka. Będą smaczniejsze, gdy je zblanszujesz lub ugotujesz al dente, ponieważ podczas pieczenia jeszcze zmiękną. Pamiętaj, że zbyt długa obróbka cieplna powoduje utratę witamin.