Reklama

Reklama
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • puszka ananasów
  • kilka plasterków szynki
  • kawałek żółtego sera
  • keczup
  • papryka (żółta i czerwona) do ozdobienia

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj olej i, stopniowo, mąkę. Mieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aż urośnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200°C. Z ciasta zrób wałek. Przełóż na blachę do pieczenia i uformuj kształt wijącego się węża. Szynkę pokrój w paseczki, ananasa w kostkę, a ser utrzyj. Posmaruj keczupem i ułóż po kolei wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Z papryki wytnij oczy i język. Udekoruj smoka.

Reklama

Nasza rada: Gdy przygotowujesz zapiekankę z warzyw, nie gotuj ich wcześniej do miękka. Będą smaczniejsze, gdy je zblanszujesz lub ugotujesz al dente, ponieważ podczas pieczenia jeszcze zmiękną. Pamiętaj, że zbyt długa obróbka cieplna powoduje utratę witamin.

Reklama
Reklama
Reklama