Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka z makaronem to szybki pomysł na obiad, gdy nie masz czasu albo nie chce ci się gotować. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z makaronem i warzywami.
- Edipresse
- 25 dag makaronu świderki
- 4 jajka
- zielona papryka
- kiełbasa
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- puszka czerwonej fasoli
- 10 dag startego żółtego sera
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- olej do smażenia
- masło
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co kiełbasę. Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wymieszaj z tartym serem. Fasolę wyjmij z puszki i opłucz.
W misce wymieszaj makaron, paprykę, podsmażoną kiełbasę
i fasolę. Wszystko przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą żaroodpornej formy. Na makaronie połóż małe pomidorki.
6. Całość zalej masą jajeczno-serową. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut.
Zobacz więcej pomysłów na zapiekanki na obiad