Reklama

Reklama
  • 25 dag makaronu świderki
  • 4 jajka
  • zielona papryka
  • kiełbasa
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • olej do smażenia
  • masło
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co kiełbasę. Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wymieszaj z tartym serem. Fasolę wyjmij z puszki i opłucz.
W misce wymieszaj makaron, paprykę, podsmażoną kiełbasę
i fasolę. Wszystko przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą żaroodpornej formy. Na makaronie połóż małe pomidorki.
6. Całość zalej masą jajeczno-serową. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut.

Reklama

Zobacz więcej pomysłów na zapiekanki na obiad

Reklama
Reklama
Reklama