Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekankę można podać dziecku na obiad lub na kolację.
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 11:03
Reklama
Reklama
- 20 dag makaronu (świderki, wstążki)
- 20 dag sera żółtego (gouda)
- 20 dag szynki gotowanej
- 2 cebule dymki
- 15 dag groszku mrożonego
- 2 pomidory
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 jajka
- sól
- majeranek
- oregano
- 2 łyżki tartej bułki
- masło do wysmarowania formy
Makaron gotuj przez 8–10 minut we wrzącej wodzie. Szynkę i pomidora pokrój, ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, cebulę drobno posiekaj i podduś. Z ugotowanym makaronem wymieszaj ser, dodaj groszek, szynkę, pomidora, cebulę. Naczynie do zapiekania natłuść i oprósz tartą bułką. Włóż do środka makaron z dodatkami. Rozmąć śmietanę z jajkami, solą i przyprawami, wylej na makaron. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 35 minut.
Reklama
Nasza rada: Łatwiej będzie ci ustawić oczy i język smoka, jeśli wcześniej ostrym nożem zrobisz małe nacięcia w cieście.
Reklama
Reklama
Reklama