Reklama

Reklama
  • 20 dag makaronu (świderki, wstążki)
  • 20 dag sera żółtego (gouda)
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 2 cebule dymki
  • 15 dag groszku mrożonego
  • 2 pomidory
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • sól
  • majeranek
  • oregano
  • 2 łyżki tartej bułki
  • masło do wysmarowania formy

Makaron gotuj przez 8–10 minut we wrzącej wodzie. Szynkę i pomidora pokrój, ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, cebulę drobno posiekaj i podduś. Z ugotowanym makaronem wymieszaj ser, dodaj groszek, szynkę, pomidora, cebulę. Naczynie do zapiekania natłuść i oprósz tartą bułką. Włóż do środka makaron z dodatkami. Rozmąć śmietanę z jajkami, solą i przyprawami, wylej na makaron. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 35 minut.

Reklama

Nasza rada: Łatwiej będzie ci ustawić oczy i język smoka, jeśli wcześniej ostrym nożem zrobisz małe nacięcia w cieście.

Reklama
Reklama
Reklama