Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Lubisz makaron i tuńczyka? Zrób zapiekankę makaronową z tuńczykiem. To potrawa dla dużych i małych. I w dodatku szybko się ją robi.
Opublikowano: sobota, 31 maja 2014 22:16
Reklama
Reklama
- 300 g makaronu (najlepiej penne)
- puszka tuńczyka (może być w oleju)
- ½ puszki groszku konserwowego
- 1 duża cebula
- 4 łyżki startego parmezanu
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- ½ papryki
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszaj go z tuńczykiem, groszkiem, pokrojoną papryką i cebulą. Śmietanę, jajko i ser wymieszaj osobno, a następnie dopraw przyprawami. Takim sosem zalej makaron z tuńczykiem z warzywami, wymieszaj dokładnie. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z czosnkiem. Wyłóż makaron do naczynia i posyp startym parmezanem. Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło: materiały prasowe Noble Health
Reklama
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama