Zapiekanka rybna - przepis dla dzieci
Zapiekanka rybna. Jak ją przygotować?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 09:04
Reklama
Reklama
- 1 filet z białej ryby (np. dorsz),
- kilka obranych, ugotowanych krewetek,
- 1 łyżka oleju (np. słonecznikowego),
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1 plasterek cebuli, drobno posiekany,
- 2 pomidory obrane ze skórki, drobno pokrojone,
- 2 łyżki wody,
- trochę soku z cytryny,
- szczypta pieprzu,
- posiekana natka pietruszki.
Reklama
W małym żaroodpornym naczyniu ułóż rybę, a na niej krewetki. Na patelnię wlej trochę oleju, przekrojonym ząbkiem czosnku posmaruj jej brzegi. Drobno posiekaną cebulkę smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Gdy będzie miękka, dodaj pokrojone pomidory. Mieszaj i duś przez 2–3 minuty. Dodaj wodę i sok z cytryny. Zagotuj. Ewentualnie możesz dodać szczyptę pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Naczynie z rybą przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na 25–30 minut. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Rybna zapiekanka najlepiej smakuje z groszkiem i ryżem lub ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama