Reklama

Reklama
  • 1 filet z białej ryby (np. dorsz),
  • kilka obranych, ugotowanych krewetek,
  • 1 łyżka oleju (np. słonecznikowego),
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 plasterek cebuli, drobno posiekany,
  • 2 pomidory obrane ze skórki, drobno pokrojone,
  • 2 łyżki wody,
  • trochę soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki.

Reklama

W małym żaroodpornym naczyniu ułóż rybę, a na niej krewetki. Na patelnię wlej trochę oleju, przekrojonym ząbkiem czosnku posmaruj jej brzegi. Drobno posiekaną cebulkę smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Gdy będzie miękka, dodaj pokrojone pomidory. Mieszaj i duś przez 2–3 minuty. Dodaj wodę i sok z cytryny. Zagotuj. Ewentualnie możesz dodać szczyptę pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Naczynie z rybą przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na 25–30 minut. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Rybna zapiekanka najlepiej smakuje z groszkiem i ryżem lub ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama