Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana
Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana to świetny pomysł na obiad i przemycenie dziecku porcji szpinaku, który jest źródłem żelaza i wielu witamin.
- Edipresse
- 1 kg szpinaku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- mała cebula, drobno posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- por (część biała i jasnozielona)
- szczypior posiekany
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonego oregano plus do posypania po wierzchu
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 15 dag sera ricotta
- 10 dag sera feta (opcjonalnie)
- 4 jajka
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30 proc.
- 4 dag tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Formę żaroodporną posmaruj łyżką oliwy. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, jeśli ma twarde łodyżki - urwij. Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj 4-5 minut, odcedź.
Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj, aż puści sok. Wyjmij, odciśnij na sicie i grubo posiekaj. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojony na kawałeczki por i czosnek. Posól i duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki. Zawartość patelni przełóż do miski ze szpinakiem. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta oraz jajka roztrzepane ze śmietanką i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na dno formy połóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na nie nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzchu rozprowadź mieszankę powstałą z pozostałej ricotty i pokrojonej fety. Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C . 5 minut przed końcem włącz funkcję grill i zrumień wierzch zapiekanki.
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka na obiad