Reklama

Reklama
  • 1 kg szpinaku
  • 50 dag ziemniaków
  • oliwa
  • mała cebula, drobno posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • por (część biała i jasnozielona)
  • szczypior posiekany
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego oregano plus do posypania po wierzchu
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag sera ricotta
  • 10 dag sera feta (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30 proc.
  • 4 dag tartego sera (np. parmezan lub cheddar)

Formę żaroodporną posmaruj łyżką oliwy. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, jeśli ma twarde łodyżki - urwij. Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj 4-5 minut, odcedź.
Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj, aż puści sok. Wyjmij, odciśnij na sicie i grubo posiekaj. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojony na kawałeczki por i czosnek. Posól i duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki. Zawartość patelni przełóż do miski ze szpinakiem. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta oraz jajka roztrzepane ze śmietanką i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na dno formy połóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na nie nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzchu rozprowadź mieszankę powstałą z pozostałej ricotty i pokrojonej fety. Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C . 5 minut przed końcem włącz funkcję grill i zrumień wierzch zapiekanki.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka na obiad

Reklama
Reklama
Reklama