Reklama

Reklama
  • Cukinia
  • Kukurydza, np. marki Sandra
  • Groszek, np. marki Sandra
  • Kurczak
  • Oliwa
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szczypiorek
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku

  1. Na oliwie podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek.
  2. Cukinię pokrój na plastry, posól z obu stron i odstaw na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.
  3. Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę.
  4. Dolej mleko – energicznie wymieszaj, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę.
  5. Dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą i pieprzem.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polej beszamelem.
  7. Układaj warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki.
  8. Piecz przez 20 minut.
  9. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na pyszne zapiekanki dla dzieci.

Reklama
Reklama
Reklama