Zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Zapiekanki z makaronu to idealne danie dla całej rodziny, a ta z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem doskonale sprawdzi się także w wielkanocnym menu. Oto łatwy przepis na zapiekankę z białą kiełbasą.
- mat. pras. Lubella
- opakowanie makaronu, np. pióra Lubella
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 500 ml mleka
- 4 łyżki chrzanu
- 400g białej kiełbasy parzonej
- cebula drobno posiekana
- 150 g zielonego groszku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g twardej, żółtej mozzarelli lub sera gouda
- koperek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel. Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia. Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka