Reklama

Reklama
  • opakowanie makaronu, np. pióra Lubella
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki chrzanu
  • 400g białej kiełbasy parzonej
  • cebula drobno posiekana
  • 150 g zielonego groszku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g twardej, żółtej mozzarelli lub sera gouda
  • koperek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel. Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia. Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama