Reklama
  • 90 g cieciorki gotowanej, np. Jasmeen
  • 240 g brokułów
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki startego serka mozzarella
  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta przypraw: cynamon, oregano, bazylia
  • sól i pieprz

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Brokuły wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 5 minut.
  3. Po tym czasie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
  4. Do miski przełóż pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem, cynamonem, oregano i bazylią.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek i przełóż kolejno ugotowany makaron, odcedzoną cieciorkę i ugotowane brokuły.
  7. Wszystko zalej sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
  8. Naczynie ze składnikami wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiecz około 25 minut.
  9. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na zapiekanki

Reklama
Reklama
Reklama