Zapiekanka z cieciorką i brokułami
Makaronowa zapiekanka z cieciorką i brokułami zawiera sporą ilość węglowodanów, w tym błonnika. Jest dobra na sycącą kolację.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: wtorek, 20 marca 2018 18:35
Reklama
Reklama
- 90 g cieciorki gotowanej, np. Jasmeen
- 240 g brokułów
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżki startego serka mozzarella
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- łyżeczka cukru
- szczypta przypraw: cynamon, oregano, bazylia
- sól i pieprz
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Brokuły wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 5 minut.
- Po tym czasie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
- Do miski przełóż pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem, cynamonem, oregano i bazylią.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek i przełóż kolejno ugotowany makaron, odcedzoną cieciorkę i ugotowane brokuły.
- Wszystko zalej sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella.
- Naczynie ze składnikami wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiecz około 25 minut.
- Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zapiekanki
Reklama
Reklama
Reklama