Reklama

Reklama
  • 350 g mielonej cielęciny
  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • cebulka
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • łyżka startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy

Reklama

Podsmaż drobno posiekaną cebulę i mięso. Dodaj pomidory, przyprawy, czosnek i uduś. Plastry ziemniaków obgotuj przez dwie minuty i odcedź. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, ułóż w nim masę mięsną, ziemniaki i pokrojone w plastry cukinie. Zrób sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej nim potrawę i piecz 45 minut w 180C. Po wyjęciu posyp zapiekankę żółtym serem.

Reklama
Reklama
Reklama