Reklama
  • zielona cukinia
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • jajko
  • olej do natłuszczenia formy

Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (możesz użyć obieraka do jarzyn). Wychodzi ok. 12–16 podłużnych plastrów. Włóż do garnuszka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 2 minuty. Odsącz na sitku. Fetę rozkrusz widelcem, wymieszaj z jajkiem i jogurtem. Każdy plasterek cukinii posmaruj farszem, zroluj i układaj jeden obok drugiego („na stojąco”) w natłuszczonej formie do zapiekania. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.

Nasza rada: Warto zachęcić maluszka do pomocy w zawijaniu plasterków cukinii. To wcale nie jest trudne. Przygotowanie takiej zapiekanki zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Zobacz także
Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy - zapiekanka z karczkiem

Reklama
Reklama
Reklama