Reklama

Reklama
  • 1/2 kg kaszy jaglanej,
  • woda,
  • włoszczyzna,
  • papryka,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 szklanki bulionu.

Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, dwukrotnie sparz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę, dodaj sól i łyżkę masła, gotuj, aż wchłonie wodę. Włoszczyznę zetrzyj na tarce jarzynowej, paprykę obierz, pokrój. Rozgrzej masło, dodaj mięso, warzywa i połowę bulionu. Duś około 30 minut. Potem dodaj resztę bulionu, koncentrat, sól, pieprz, gotuj 15 minut. Kaszę wyłóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, polej sosem. Zapiekaj 20 minut.
Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki.

Reklama

Polecamy: 5 sprytnych sposobów na kasze

Reklama
Reklama
Reklama