Zielona kanapka razowa
Najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia jest właśnie kanapka – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją niemal wszędzie. Jeśli zawiera odpowiednie składniki, może być również zdrowa i smaczna. Najlepiej wybieraj pieczywo ciemne i pełnoziarniste.
- mat. pras. Kuhne
- bułka pełnoziarnista*
- świeże liście szpinaku
- papryka, np. Pepperoni marki Kühne**
- zielony ogórek
- pomidor
- bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki
- 1/4 awokado
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
* uwaga, nie każde „ciemne” pieczywo wypiekane jest z pełnoziarnistej mąki; wielu producentów barwi wypieki karmelem, aby wyglądały na zdrowe
** w kanapce dla najmłodszych należy pominąć ostrą paprykę
Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku, to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.
Zobacz też więcej przepisów na kanapki dla dziecka