Reklama

Reklama
  • 6 ziemniaków
  • 1/2 kg brukselki
  • 4 plastry z piersi indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruby plaster sera gouda
  • pół szklanki śmietany jogurtowej
  • jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Obrane ziemniaki gotuj je w osolonej wodzie około 15 minut i odcedź. Brukselkę oczyść, większe główki przekrój na pół i blanszuj około 3 minut, odcedź. Mięso pokrój w kostkę i podduś lekko na patelni. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem, przyprawami i posiekaną natką. Naczynie do zapiekania lekko wysmaruj tłuszczem. Włóż do niego mięso, ułóż na nim pokrojone w plasterki ziemniaki, a potem brukselkę. Polej masą śmietanowo-serową. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekaj około 15 minut.

Reklama

Zielona zapiekanka - wydrukuj listę zakupów

Reklama
Reklama
Reklama