Zielona zapiekanka
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - sprawdzony przepis dla dziecka.
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 11:08
Reklama
Reklama
- 6 ziemniaków
- 1/2 kg brukselki
- 4 plastry z piersi indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gruby plaster sera gouda
- pół szklanki śmietany jogurtowej
- jajko
- pęczek natki pietruszki
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
Obrane ziemniaki gotuj je w osolonej wodzie około 15 minut i odcedź. Brukselkę oczyść, większe główki przekrój na pół i blanszuj około 3 minut, odcedź. Mięso pokrój w kostkę i podduś lekko na patelni. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem, przyprawami i posiekaną natką. Naczynie do zapiekania lekko wysmaruj tłuszczem. Włóż do niego mięso, ułóż na nim pokrojone w plasterki ziemniaki, a potem brukselkę. Polej masą śmietanowo-serową. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekaj około 15 minut.
Reklama
Zielona zapiekanka - wydrukuj listę zakupów
Reklama
Reklama
Reklama