Ziemniaki z soczewicą
Wypróbuj przepis na ziemniaki z soczewicą
- "Mamo, to ja"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:18
Reklama
Reklama
- 8 gotowanych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- kalafior
- 150 ml śmietanki 30%
- koperek
- 70 g masła
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- pół szklanki czarnej soczewicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- cytryna
Ziemniaki przetnij wzdłuż, ułóż na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, polej oliwą z oliwek, posyp solą, piecz na złoto-brązowo. Kalafiora gotuj na parze ok. 15 minut. Zmiksuj z 50 g masła i śmietanką. Dodaj skórkę z cytryny, drobno posiekany koperek, sól i pieprz. Soczewicę ugotuj, dodaj 20 g masła i sos sojowy. Na upieczone ziemniaki rozłóż mus kalafiorowy, posyp czarną soczewicą. Skrop sokiem z cytryny.
Nasza rada: Czarną soczewicę możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Przed gotowaniem mocz soczewicę przez całą noc w wodzie.
Reklama
Polecamy - zupa z soczewicy
Reklama
Reklama
Reklama