Reklama
  • 8 gotowanych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • kalafior
  • 150 ml śmietanki 30%
  • koperek
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pół szklanki czarnej soczewicy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna

Ziemniaki przetnij wzdłuż, ułóż na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, polej oliwą z oliwek, posyp solą, piecz na złoto-brązowo. Kalafiora gotuj na parze ok. 15 minut. Zmiksuj z 50 g masła i śmietanką. Dodaj skórkę z cytryny, drobno posiekany koperek, sól i pieprz. Soczewicę ugotuj, dodaj 20 g masła i sos sojowy. Na upieczone ziemniaki rozłóż mus kalafiorowy, posyp czarną soczewicą. Skrop sokiem z cytryny.

Nasza rada: Czarną soczewicę możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Przed gotowaniem mocz soczewicę przez całą noc w wodzie.

Zobacz także
Reklama

Polecamy - zupa z soczewicy

Reklama
Reklama
Reklama