Reklama
  • 1/2 małej marchewki
  • 1/2 małego ziemniaka
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1–2 różyczki mrożonych brokułów
  • łyżeczka świeżego masła
  • 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody

Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniak i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj.

Wartość odżywczą zupy można zwiększyć, dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.

Zobacz także

1 porcja dla dziecka - 180 g

Reklama

Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!

Reklama
Reklama
Reklama