Reklama

Reklama
  • 2 puszki białej fasoli, np. marki Sandra
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka liści zielonej pietruszki
  • 5 łyżeczek oleju do smażenia
  • sól i pieprz

  1. W garnku na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora.
  2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę oraz seler pokrojony w talarki.
  3. Całość podsmaż przez około 3 minuty.
  4. Wlej litr gorącej wody, dodaj liście laurowe, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 8 minut.
  5. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzoną fasolę i gotuj do miękkości warzyw.
  6. Z zupy wyjmij liście laurowe i zmiksuj na gładki krem.
  7. Przed podaniem możesz dodać śmietanę i udekorować zupę liśćmi zielonej pietruszki oraz kawałkami białej fasoli.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z fasolą

Reklama
Reklama
Reklama