Zupa krem z białej fasoli
Jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest narażony na spadek odporności, warto wzbogacić dietę o pełnowartościowe, sycące posiłki. Dania z fasoli zawierają dużo wartości odżywczych, które dostarczają energii oraz niezbędnych witamin.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: czwartek, 9 listopada 2017 14:16
Reklama
Reklama
- 2 puszki białej fasoli, np. marki Sandra
- 1 cebula
- ½ pora
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka liści zielonej pietruszki
- 5 łyżeczek oleju do smażenia
- sól i pieprz
- W garnku na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę oraz seler pokrojony w talarki.
- Całość podsmaż przez około 3 minuty.
- Wlej litr gorącej wody, dodaj liście laurowe, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 8 minut.
- Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzoną fasolę i gotuj do miękkości warzyw.
- Z zupy wyjmij liście laurowe i zmiksuj na gładki krem.
- Przed podaniem możesz dodać śmietanę i udekorować zupę liśćmi zielonej pietruszki oraz kawałkami białej fasoli.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z fasolą
Reklama
Reklama
Reklama