Zupa-krem z brukselki - przepis dla dzieci
Jak przygotować zupę krem z brukselki dla dziecka? To prostsze niż myślisz! Spróbuj przygotować zupę według naszego przepisu!
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 14:21
Reklama
Reklama
- 20 dag brukselki,
- 10 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka mąki,
- 5 dag śmietanki,
- 1 jajko.
Reklama
Ugotuj wywar z warzyw (ewentualnie z mięsa i warzyw). Wyjmij warzywa (możesz je zużyć do przygotowania sałatki jarzynowej). Brukselkę ugotuj do miękkości na gotowym wywarze, następnie przetrzyj przez sito. Z tłuszczu i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem, zagotuj. Wymieszaj z przetartą brukselką. Żółtko rozbij ze śmietanką, dodaj do brukselki, zagotuj. Podawaj z grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama