Reklama

Reklama
  • 1 puszka gotowanej cieciorki, np. Jasmeen
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli*
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść grzanek
  • sól, pieprz

*przygotowując zupę dla dziecka możesz pominąć ten składnik

  1. W garnku podgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, którą zeszklij na małym ogniu.
  2. Kolejno dodawaj pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowaną papryczkę chilli i smaż przez około 2 minuty.
  3. Następnie wlej przecier pomidorowy, bulion warzywny i dodaj kmin rzymski, kolendrę, cukier, sól oraz pieprz.
  4. Całość gotuj przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie dorzuć odcedzoną ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  6. Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, garścią gotowanej ciecierzycy i grzankami.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama