Zupa krem z cieciorki i pomidorów
To strączkowe warzywo jest skarbnicą białka, dlatego idealnie sprawdzi się w kuchni jesienią, gdy nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na pełnowartościowe posiłki. Z cieciorki można przygotować pyszną zupę.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: piątek, 20 października 2017 14:01
Reklama
Reklama
- 1 puszka gotowanej cieciorki, np. Jasmeen
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli*
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- garść grzanek
- sól, pieprz
*przygotowując zupę dla dziecka możesz pominąć ten składnik
- W garnku podgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, którą zeszklij na małym ogniu.
- Kolejno dodawaj pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowaną papryczkę chilli i smaż przez około 2 minuty.
- Następnie wlej przecier pomidorowy, bulion warzywny i dodaj kmin rzymski, kolendrę, cukier, sól oraz pieprz.
- Całość gotuj przez około 10 minut.
- Po tym czasie dorzuć odcedzoną ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
- Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą, garścią gotowanej ciecierzycy i grzankami.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama