Reklama
  • 300 g dyni,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 pory,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebulka,
  • 1 litr rosołu,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek.

Reklama

Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w kostkę. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pora i cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki. Na rozgrzany olej wrzuć dynię, marchewkę, cebulę i pora. Podduś warzywa przez kilka minut. Do gotującego się rosołu dodaj warzywa, szczyptę soli i cukier. Gotuj zupę przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj trzy pokrojone pomidory. Gdy zupa będzie już gotowa, ostudź ją i zmiksuj, żeby powstał krem. Jesienną zupę dyniową możesz ozdobić kawałkami pomidorka.

Reklama
Reklama
Reklama