Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Zupa to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na metabolizm. Zupy zawierają sporo warzyw, które są niezbędne do utrzymania odpowiednio zbilansowanej diety. oto przepis na zupę z kukurydzy.
- materiały prasowe marki Sandra
- 2 puszki kukurydzy, np. marki Sandra
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g serka philadelphia
- 1 słodki ziemniak
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 garść listków pietruszki
- sól
W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż wszystko przez około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsyp kukurydzę i dopraw cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlej cały bulion oraz dodaj obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotuj całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksuj zupę za pomocą blendera i przecedź przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstaw na mały ogień, dodaj serek philadelphia i mieszaj, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podaj na głębokich talerzach i udekoruj natką pietruszki.
Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy