Reklama

Reklama
  • 2 puszki kukurydzy, np. marki Sandra
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g serka philadelphia
  • 1 słodki ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 garść listków pietruszki
  • sól

W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż wszystko przez około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsyp kukurydzę i dopraw cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlej cały bulion oraz dodaj obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotuj całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksuj zupę za pomocą blendera i przecedź przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstaw na mały ogień, dodaj serek philadelphia i mieszaj, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podaj na głębokich talerzach i udekoruj natką pietruszki.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy

Reklama
Reklama
Reklama