Zupa marchwiowa z żółtkiem
Zupa marchwiowa z żółtkiem - jak ją przygotować, by była smaczna i pożywna?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:15
Reklama
Warzywa (120 g), w tym:
Reklama
- 1/2 małej marchwi
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 120 ml wody
- 1/2 żółtka
Marchew, ziemniak i pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, obierz i opłucz. Odmierz wodę, zagotuj. Dodaj pokrojone warzywa, gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jajko umyj starannie, włóż do wrzącej wody, gotuj ok. 8 minut, schłódź pod zimną wodą. Oddziel białko od żółtka. Żółtko podziel na dwie części. 1/2 żółtka dodaj do zupy, zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy, oliwę, wymieszaj, zagotuj.
Reklama
1 porcja dla dziecka - 180 g + 10 g żółtka
Reklama
Reklama
Reklama