Zupa minestrone
Zupa minestrone - sprawdzony przepis dla dzieci.
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 12:01
Reklama
Reklama
- pół szklanki białej suchej fasoli,
- por,
- gałązka selera naciowego,
- marchewka,
- cebula,
- ćwierć włoskiej kapusty,
- 2 duże pomidory,
- 2 średnie ziemniaki,
- kalarepka,
- kilka gałązek natki,
- liść laurowy,
- listki bazylii, tymianku, majeranku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 garście makaronu (krótkie rurki, kolanka).
Reklama
Fasolę zalej na noc wodą, rano ją odlej. Marchew, ziemniaki, kalarepkę i seler umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pora, kapustę i cebulę poszatkuj. Fasolę zalej świeżą wodą i gotuj, po 30 minutach dodaj warzywa. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki i pokrój. Natkę i bazylię posiekaj i razem z pomidorami dorzuć do garnka. Przypraw lekko tymiankiem i majerankiem. Gotuj jeszcze 10 minut. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (musi zostać jędrny). Odcedź, dodaj do zupy. Na talerzach posyp tartym parmezanem.
Reklama
Reklama
Reklama