Reklama
  • pół szklanki białej suchej fasoli,
  • por,
  • gałązka selera naciowego,
  • marchewka,
  • cebula,
  • ćwierć włoskiej kapusty,
  • 2 duże pomidory,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • kalarepka,
  • kilka gałązek natki,
  • liść laurowy,
  • listki bazylii, tymianku, majeranku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 garście makaronu (krótkie rurki, kolanka).

Reklama

Fasolę zalej na noc wodą, rano ją odlej. Marchew, ziemniaki, kalarepkę i seler umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pora, kapustę i cebulę poszatkuj. Fasolę zalej świeżą wodą i gotuj, po 30 minutach dodaj warzywa. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki i pokrój. Natkę i bazylię posiekaj i razem z pomidorami dorzuć do garnka. Przypraw lekko tymiankiem i majerankiem. Gotuj jeszcze 10 minut. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (musi zostać jędrny). Odcedź, dodaj do zupy. Na talerzach posyp tartym parmezanem.

Reklama
Reklama
Reklama