Zupa pomidorowa wg. Piotra Murawskiego
Wypróbuj przepisu na zupę pomidorową według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
- 30 dag kości wieprzowych
- szklanka śmietany 18%
- 1 pęczek włoszczyzny
- łyżka oleju
- 1 kostka rosołu z kury
- 1 łyżka cukru
- 1 kg świeżych pomidorów
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Kości wieprzowe umyj, a następnie włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę rosołu z kury i ugotuj wywar.
Do wywaru dodaj obraną włoszczyznę i gotuj wszystko około 30 minut.
Przygotuj pomidory. Najpierw je umyj, następnie sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki.
Następnie włóż je do rondla z olejem i podduś na ogniu około 10 minut. Przetrzyj pomidory przez sito i dodaj je do wywaru z mięsa i warzyw. Dodaj cukier. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Zupę możesz podawać ze śmietaną, ryżem lub makaronem. Smaku i aromatu doda jej posiekany koperek lub natka pietruszki (według smaku).
Źródło: przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr; udostępnione przez Knorr.
Sprawdź inne przepisy na zupy