Zupa pomidorowa z czosnkiem i oregano
Zupa pomidorowa z czosnkiem i oregano jest niezwykle aromatycznym daniem. Przygotuj ją ze świeżych pomidorów, choć równie dobrze uda się też z pomidorów z puszki.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 19:54
Reklama
Reklama
- makaron krajanka, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
- 1,2 litra rosołu lub bulionu
- 700 g pomidorów malinowych
- 30 g masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta soli, pieprzu oraz cukru trzcinowego do smaku
- świeże oregano do dekoracji
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój.
- Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj sprasowany czosnek oraz pokrojone pomidory i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Kiedy wywar się zagęści, zdejmij z ognia i przełóż do rosołu.
- Gotuj przez około 5 minut, następnie połowę zupy przelej do wysokiego naczynia, zmiksuj i przelej do garnka z zupą.
- Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym do smaku.
- Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
- Przed podaniem posyp świeżym oregano.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama