Reklama
  • makaron krajanka, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
  • 1,2 litra rosołu lub bulionu
  • 700 g pomidorów malinowych
  • 30 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • szczypta soli, pieprzu oraz cukru trzcinowego do smaku
  • świeże oregano do dekoracji

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój.
  2. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj sprasowany czosnek oraz pokrojone pomidory i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut.
  3. Kiedy wywar się zagęści, zdejmij z ognia i przełóż do rosołu.
  4. Gotuj przez około 5 minut, następnie połowę zupy przelej do wysokiego naczynia, zmiksuj i przelej do garnka z zupą.
  5. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym do smaku.
  6. Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
  7. Przed podaniem posyp świeżym oregano.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama