Reklama

Obrane warzywa (90 g):

Reklama
  • 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g),
  • 1/2 pietruszki (10 g),
  • cząstka selera (10 g),
  • por (10 g),
  • średni pomidor (80 g), l
  • żółtko (20 g),
  • łyżeczka mąki pszennej (5 g),
  • woda (100 ml).

Reklama

Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.

Reklama
Reklama
Reklama