Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia jest to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z karpia na Wigilię.
- Przepis pochodzi z książki Jolanty Kwaśniewskiej "Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!”
- 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- ½ średniego pora
- ½ mniejszej cebuli
- ok. 4–5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 l wody
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru
- pieprz
Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy. Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier. Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną. Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Zobacz więcej przepisów z rybą dla dziecka