Reklama

Reklama
  • 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • ½ średniego pora
  • ½ mniejszej cebuli
  • ok. 4–5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 l wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • pieprz

Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy. Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier. Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną. Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z rybą dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama