Zupa serowa z bobem z szaszłykami z polędwiczki
W sklepach i na straganach pojawił się bób - pyszny i zdrowy, tylko trzeba wiedzieć, jak go przyrządzić. Wypróbuj np. nasz przepis na zupę z bobu.
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 30 czerwca 2016 11:20
Reklama
Reklama
- 25 dag bobu
- 15 dag pokruszonego sera rokpol
- 1 posiekana cebula
- 4 pokrojone w paseczki suszone pomidory
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- łyżeczka oregano
- szczypta suszonej bazylii
- gałka muszkatołowa
Szaszłyki:
- polędwiczka wieprzowa
- sól
- pieprz
- olej
Bób gotuj 10 minut, osącz i obierz. W garnku na maśle podduś cebulę, wsyp mąkę, przesmaż. Mieszając dolej bulion, zagotuj. Wsyp ser, podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Dodaj bób. Zupę dopraw oregano, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso pokrój wzdłuż na paski, oprósz solą i pieprzem. Nadziej na wykałaczki, usmaż na reszcie oleju. Zupę rozlej do miseczek, posyp paskami pomidorów i obłóż szaszłykami.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama