Reklama
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 litr wody, np. Mama i ja
  • 3/4 szklanki pokrojonej dyni
  • 1/4 średniej wielkości kalafiora
  • garść szpinaku typu baby
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 2 filety z ryby, np. mintaj, dorsz
  • cebula szalotka
  • łyżka masła klarowanego lub oleju
  • olej do smażenia ryby
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • curry
  • koper lub natka pietruszki

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na roztopionym w garnku maśle.
  2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp kaszę i gotuj 5 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj dynię, kalafior i gotuj przez kolejne 5–7 minut.
  4. Następnie dorzuć szpinak oraz pomidory i gotuj 2 minuty.
  5. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
  6. Rybę pokrój w niewielkie kawałki, lekko posól i popieprz. Przyprawioną rybę usmaż na rumiany kolor. W bardziej dietetycznej wersji można ją też przygotować na parze.
  7. Podawaj zupę z cząstkami ryby, całość posyp ziołami.
Reklama

Zobacz też inny przepisy na dania z dynią dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama