Zupa z dynią, szpinakiem i rybą
Jesień to czas, gdy króluje dynia. Dyniowa zupa krem to dobry pomysł na to warzywo. Taka zupa z dodatkiem ryby czy szpinaku stanie się pełnowartościowym posiłkiem.
- mat. pras. Mama i ja
Opublikowano: wtorek, 12 listopada 2019 10:40
Reklama
Reklama
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 litr wody, np. Mama i ja
- 3/4 szklanki pokrojonej dyni
- 1/4 średniej wielkości kalafiora
- garść szpinaku typu baby
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 2 filety z ryby, np. mintaj, dorsz
- cebula szalotka
- łyżka masła klarowanego lub oleju
- olej do smażenia ryby
- sól, pieprz
- kurkuma
- curry
- koper lub natka pietruszki
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na roztopionym w garnku maśle.
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp kaszę i gotuj 5 minut.
- Do ugotowanej kaszy dodaj dynię, kalafior i gotuj przez kolejne 5–7 minut.
- Następnie dorzuć szpinak oraz pomidory i gotuj 2 minuty.
- Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
- Rybę pokrój w niewielkie kawałki, lekko posól i popieprz. Przyprawioną rybę usmaż na rumiany kolor. W bardziej dietetycznej wersji można ją też przygotować na parze.
- Podawaj zupę z cząstkami ryby, całość posyp ziołami.
Reklama
Zobacz też inny przepisy na dania z dynią dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama