Reklama
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona papryka
  • marchew
  • puszka czerwonej fasoli
  • szczypta słodkiej papryki
  • 4 i pół szklanki wody
  • pół szklanki pęczaku
  • łyżeczka masła

Reklama

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półtalarki. Rozgrzej olej i podduś na nim czosnek i grubo zmielone mięso – nie rozdrabniaj go. Marchewkę i mięso przełóż do garnka. Dodaj 2 szklanki wody, koncentrat pomidorowy i gotuj około 20 minut. Oczyść paprykę, zdejmij skórkę, delikatnie ją ścinając, i pokrój w paseczki. Fasolkę odsącz z zalewy. Paprykę i fasolkę dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 10-15 minut, dolewając szklankę wody. Dopraw słodką papryką. Pęczak zalej półtorej szklanki wody, dodaj masło, odrobinę soli i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę. Zupę podaj w głębokim talerzu, a na jego obrzeżu zrób wieniec z ugotowanego pęczaku.

Reklama
Reklama
Reklama