Zupa z zielonych szparagów
Szparagi dobrze wpływają na układ pokarmowy, dzięki inulinie – prebiotykowi odżywiającym bakterie jelitowe. Robiąc zupę czy też sałatkę ze szparagami warto posypać ją prażonymi pestkami, które świetnie się z nimi komponują. Oto przepis na pyszną zupę krem ze szparagów.
- mat. pras. Bakalland
- 400 g zielonych szparagów
- pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 50 ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g prażonych pestek* dyni, słonecznika, pinii, np. Chrupiącej sałatki Bakalland
*w daniu dla małego dziecka możesz pominąć ten dodatek
Włoszczyznę obierz, marchewkę pokrój na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włóż w całości. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Wywar ugotuj z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostaw w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodaj pokrojone szparagi i gotuj je do momentu, aż zmiękną, następnie zblenduj zupę. Po osiągnięciu satysfakcjonującej gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodaj śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy posyp ją prażonymi pestkami dyni, słonecznika, pinii.
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka