Reklama

Reklama
  • 400 g zielonych szparagów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g prażonych pestek* dyni, słonecznika, pinii, np. Chrupiącej sałatki Bakalland

*w daniu dla małego dziecka możesz pominąć ten dodatek

Włoszczyznę obierz, marchewkę pokrój na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włóż w całości. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Wywar ugotuj z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostaw w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodaj pokrojone szparagi i gotuj je do momentu, aż zmiękną, następnie zblenduj zupę. Po osiągnięciu satysfakcjonującej gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodaj śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy posyp ją prażonymi pestkami dyni, słonecznika, pinii.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama