Zupa z zielonych warzyw
Zupa z zielonych warzyw to pożywne i pełne witamin danie. A dla dziecka to okazja, by zjadło całkiem sporą porcję warzyw. Zobacz, jak łatwo ją zrobić.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 20:07
Reklama
Reklama
- makaron nitki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
- 1,5 litra rosołu lub bulionu
- 200 g brukselki
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 1/2 główki mniejszego brokuła
- 1/2 mniejszej cukinii
- mała cebula
- 30 g masła klarowanego
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 1/3 pęczka świeżego kopru
- Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści, głąb natnij na krzyż i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody.
- Nie zakrywając gotuj przez około 10 minut.
- Do garnka wlej bulion, dodaj odcedzoną brukselkę oraz brokuł pokrojony na mniejsze różyczki, zakryj i gotuj przez około 5 minut.
- Następnie dodaj cukinię pokrojoną w mniejszą kostkę oraz zielony groszek i gotuj kolejne 5 minut.
- Zdejmij z ognia, zabiel śmietanką, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i wymieszaj z posiekanym koperkiem.
- Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama